Esnafın kredisini geri ödeme oranı %99

Ülke çapındaki küçük esnafa desteğin sürdüğünü belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulduğunu ifade etti. Bolat, “Halk Bankası üzerinden ve TESKOMB Türkiye Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği üzerinden desteklemeye devam ediyoruz ve esnaflarımızın bu finansman desteğini geri ödeme oranı yüzde 99’un üzerinde. Hizmet sektöründeki kuruluşları da denetleme faaliyetlerimiz vardır. O konuda sadece mal üreten kuruluşlar değil, hizmet üreten kuruluşları da hariç bırakmıyoruz” ifadelerini kullandı. Bolat, esnafın piyasa finansman maliyetlerinin neredeyse üçte birinin altında maliyetlerle desteklendiğini de belirtti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları yanıtladı.

YENİ AVM AÇILMASI DURDU

Esnaf tarafındaki bu desteklerin yanında bazı AVM’lerin borçlarını ödemediği konusuna değinen Bolat, yeni AVM açılmasının büyük ölçüde durduğunu bildirdi. Bolat, Türkiye’de 450 civarında AVM’nin bulunduğunu ve bunlardan 70’inin de finansman sıkıntısı nedeniyle borç aldıkları bankalara devredildiği bilgisini verdi.

55,8 MİLYAR KEFALET SAĞLANDI

Bakan Bolat, 12 Aralık itibarıyla de İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin 12 binden fazla ihracatçıya yaklaşık 55,8 milyar lira kefalet sağlandığını da aktardı. Bolat, İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi kapsamında, İslam ülkeleri ile yapılan ihracatın payının 2028’e kadar yüzde 26’dan yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

ELEKTRONİK SİGARAYA GEÇİT YOK

Bolat, elektronik sigaraların satışının serbest bırakılmasına kesin olarak karşı olduklarını söyledi. Bolat, “Son bir ay içinde 256 bin ünite elektronik sigara da yakalandı, ondan bir hafta sonra da 125 bin elektronik sigara yakalandı” ifadelerini kullandı.

Ceylanpınar Sınır Kapısı’nın kapalı olmadığını ve çalıştığını vurgulayan Bakan Bolat, “2024’ün ilk yarısı için de tamamlayıp modernize edilmiş, otomatize edilmiş kapıyı açacağız. Aynı şekilde Ağrı Gürbulak Kapımız da işlemeye devam ediyor ama ikinci defa, yeniden modernizasyon çalışması da bütün hızıyla devam ediyor, 2024 başlarında onu da yeniden hizmete alacağız” bilgisini paylaştı.

214 milyar idari ceza kesildi

Bolat, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle yaklaşık 214 milyon TL idari para cezası uyguladığını söyledi. Bolat, “İkinci el taşıtların sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yasakladık. Bu düzenleme kapsamında yaptığımız denetimler sonucunda bu yıl yaklaşık 70,5 milyon TL idari para cezası uyguladık” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x